Uvod u HTML : HTML Introduction

HTML vodič koristi primjere html kôdova koje možete kopirati u editor unutar osnovne strukture web stanice i isprobati kako funkcionira html skriptni jezik. Kako bi naučili html skriptni jezik treba ići korak po korak, te upoznavati nove kôdove i svojstva i na taj način postupno naučiti kôdirati u HTML-u.

Ovaj html vodič sastoji se od opisa html elemenata podijeljenih u cjeline kako bi postupak objašnjavanja bio jednostavniji.

HTML za potpune početnike : HTML for Absolute Beginners

Smatrate li se potpunim početnicima možete pogledati niz lekcija html za početnike u kojem su dane upute i gotovi jednostavni primjeri za potpune početnike kako postepeno došli do poznavanja html kôdova i njihove primjene. Poveznica je html za početnike.

Često može izgledati da je html kôdiranje presložen posao. Naravno svaki je početak težak no slijedeće lekcije i u njima dani primjeri pojedinih html elemenata omogućavaju vam razumijevanje logike html kôda.

Što je HTML? : What is HTML?

HTML dolazi od engleskih riječi HyperText Markup Language. Hypertext je dio teksta koji ima ulogu poveznice (linka), a Markup Language označava način unosa izgleda informacija unutar dokumenta

HTML dokument sadrži oznake elemenata i običan tekst i opisuje web stranicu.

HTML dokument nazivamo i web stranicom.

HTML svojstva koristimo kako bi promijenili sadržaj HTML elementa a nalaze se unutar početne oznake elementa.


Školuješ se za web dizajn? Nastavi!

HTML Struktura stranice : HTML Page Structure

Svaki html dokument počinje i završava s početnom i završnom oznakom elementa <html>. Početni i završni element sadrže naziv taga a završni element mora imati kosu crtu prije naziva taga.

Slijedeći primjer je web stranica koja ispisuje tekst glavnog naslova i odlomak teksta. Kada budete unosili primjere iz članaka trebate ih umetnuti unutar <body> elementa. Oznaku i tekst naslova <h1> i odlomka <p> ne morate navoditi.

Redak <meta charset="utf-8" /> moramo staviti kako bi nam bili dostupni hrvatski dijakritički znakovi.

Osnovna struktura html dokumenta:

<!doctype html>
<html>
  <head>
    <meta charset="utf-8" />
  </head>
  <body>
    <h1>Ovo je glavni naslov</h1>
    <p>Ovo je odlomak teksta.</p>
  </body>
</html>

Unos html kôda : HTML code

U svakom od članaka dani su primjeri koji objašnjavaju pojedine html elemente i njihova svojstva. Te primjere je potrebno umetnuti u osnovnu strukturu html dokumenta korištenjem editora teksta koji ga ne formatira. Primjer takvog programa je Notepad. Slijedeći korak je spremanje dokumenta s nastavkom .html u neku mapu na tvrdom disku i otvaranje spremljenog html kôda u web pregledniku.

 

Savjet: Za unos html elemenata unutar osnovne html strukture savjetujemo uporabu posebnih editora koji omogućavaju jednostavniji i brži unos html elemenata i svojstava, prikazuju dijelove kôda u bojama i omogućavaju mnoštvo naprednih svojstava koje ćete uz rad upoznavati. Toplo vam preporučujemo besplatne html editore Brackets, MS Visual Studio Code ili Notepad++. No možete naći i mnoštvo drugih besplatnih editora po vašem ukusu.

Posljednji savjeti : The Ending Instructions

Izaberite neki od besplatnih editora teksta koji podržava html kôd kao što je Brackets, Visual Studio Code ili Notepad++. Naoružajte se web preglednikom za isprobavanje primjera, skupite strpljivost i krenite na posao!