HTML kôdovi : HTML tags

Uvod u html kôdove : HTML Introduction

Vodič za početnike koristi gotove kôdove web stranica koje možete kopirati u editor i isprobati kako funkcionira html skriptni jezik. Ponekad može za početnike izgledati da je html kôdiranje složen posao. Naravno svaki je početak težak no slijedeći lekcije i u njima primjere za pojedine html elemente korak po korak moći ćete razumjeti logiku html kôda.

HTML kôd omogućava unos sadržaja web stranice dok css daje mogućnost njezinog vizualnog oblikovanja. No o tome kasnije.

Prvi koraci web dizajna

Unos html kôdova : HTML code

Primjere koji dolaze uz lekcije dovoljno je kopirati u tekstni editor koji ne formatira tekst kao što je Notepad. Zatim ih je potrebno spremiti na tvrdi disk i kao zadnji korak otvoriti html kôd u web pregledniku.

 

Savjet: Preporučuje se korištenje naprednih editora za unos kôda koji olakšavaju brzi unos html tagova i svojstava, daju vizualno pregledniji kôd i mnoštvo drugih mogućnosti koji ćete malo po malo upoznavati. Neki od njih su RJ TextEd ili Brackets a opis se nalazi u vodiču kroz html u poveznici: html besplatni editori.

Zašto HTML? : What does HTML stand for?

HTML je kratica od "HyperText Mark-up Language".

Riječ "hyper" znači suprotno od "linear". Primjer teksta koji je linearan je tekst u knjizi. Nema mogućnosti skokova iz jednog dijela teksta na drugi dio koji se nalazi bilo u toj knjizi ili u nekoj drugoj knjizi. Za razliku od toga html omogućava izravno prebacivanje s jednog mjesta na drugo, kako unutar iste web stranice tako i na neku drugu web stranicu.

Riječ "tekst" označava da su html kôdovi napisani kao tekst bez formatiranja.

Oznaka "Mark-up Language" govori nam da označavanje html kôdova omogućava web pregledniku prikazivanje različitih elemenata na web stranici kao što su naslovi, grafički i simbolički popisi, slike i drugi.

Zadnje upute : The Last Instructions

Odaberite tekstni editor koji ćete koristiti, web preglednik za isprobavanje primjera, naoružajte se strpljivošću i krenimo napokon na posao!